Empanadas met Paddenstoelen

posted in: Snacks, vegetarisch, Vleesvervanger | 0

 

Ik maak super vaak empanadas of nouja mijn eigen versie van empanadas. Ik vrees dat ik Chili uitgestuurd zou worden als ik ze dit als empanadas zou voorzetten. Maar dat maak niet uit, ik vind ze lekker, je kunt ze op heel veel verschillende manieren maken en je kan ze invriezen. Ik heb eigenlijk altijd een zak in de diepvries liggen, zodat ik deze heerlijke empanadas kan eten als snack, als broodje bij een kom soep als avondeten of bij gebrek aan brood als lunch. Ik maak deze broodjes vaak gevuld met champignons, pesto en parmezaanse kaas, maar deze keer maakte ik ze iets anders, in mijn samenwerking met Green Gypsy Spices met champignons, spinazie, feta en Skinny Dipping kruidenmix (die ik dus gekregen heb #gekregen). De Skinny Dipping is een combinatie van: knoflook, peterselie, koriander, ui, zout, kokosbloesemsuiker, chili, selderij, geelwortel, gember, nootmuskaat, kaneel, mosterd, komijn, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en venkel. Maar als je de kruidenmix niet hebt dan kan je daar voor in de plaats ook kerrie/curry kunnen gebruiken!

 

Nodig:
250g volkorenmeel
1/2 zakje gist
1 el + 1tl suiker
2 el kokosolie
1/4 tl zout
120ml lauwwarm water
1 ui, fijngesnipperd
400g (kastanje)champignons
100g spinazie uit de diepvries
100g feta, verkruimeld
2 el Skinny dipping kruidenmix of kerrie

Hoe maak je het:
1. Maak eerst het deeg. Meng het meel, de gist, suiker en zout in een grote kom. Roer de kokosolie en het lauwwarme water erdoor. Kneed of met een keukenrobot of met de hand tot een glad en zacht deeg. Als het deeg te droog is kan je een beetje water toevoegen als het te nat is kan je bloem toevoegen.
2. Vet een kom in met een beetje olijfolie leg het deeg erin en dek af met een theedoek en zet het deeg ongeveer 1 uur op een warme plek, je wilt dat het deeg ongeveer verdubbeld is.
3. Terwijl het deeg aan het rijzen is maak je de vulling. Verwarm een koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Bak de ui in een paar minuten glazig. Voeg de champignons toe en bak totdat ze goudbruin zijn. Voeg tenslotte de spinazie toe en laat ontdooien. Roer tenslotte de feta en de kruiden erdoor. Zet het mengsel even aan de kant.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm een oven voor op 180 graden Celsius.
5. Kneed het deeg heel kort door en verdeel het deeg in 10-15 balletjes. Ik gebruik hiervoor een weegschaal en weeg per balletje ongeveer 30g af.
6. Bestuif je aanrecht en een deegroller met bloem en rol een deegballetje uit tot een redelijk dunne cirkel. Leg 1 eetlepel van de vulling op een helft van het deeg, maar zorg dat de randen vrij blijven! Vouw de andere helft eroverheen zodat je een halve cirkel krijgt. Knijp de randen met je handen dicht, of doe het voor een snellere versie met een vork. Herhaal met alle andere balletjes.
7. Leg de empanadas op de bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin en knapperig.

Geeft 10-15 empanadas die perfect in te vriezen zijn.

Leave a Reply