Pompoen kruidkoek

posted in: Uncategorized | 0

pompoen kruidkoek

Een week geleden lagen er nog geen blaadje op de weg en nu pats-boem ligt de weg vol met blaadjes, er liggen allemaal eikeltjes in mijn tuin en ik zie overal kastanjes liggen. Kortom de herfst is in al zijn hevigheid losgebroken. En de herfst heeft zo zijn stomme kanten (regen, regen, regen). Maar heeft ook zijn hele mooie kanten: prachtige herfstwandelingen, lekker onder een dekentje op de bank en natuurlijk pompoen. Zeg herfst en ik denk meteen aan pompoen. Ik ben dol op deze zeer veelzijdige oranje groenten. Hij kan zowel hartig als zoet, gekookt, geroosterd en gepureerd. Je kan er alle kanten mee op.

We aten deze week dan ook pompoen flatbread, pompoen chili (recept komt nog), pompoen curry en deze heerlijke pompoen kruidkoek. Een super makkelijk snack die in een mum van tijd klaar is. Het enige dat even werk is, is de pompoenpuree maken. Maar als je daar nu meteen een lading van maakt en invriest kun je er de hele herfst lekkere dingen mee maken.

Hoe je die pompoenpuree maakt? Heel makkelijk, schil de pompoen, snijdt in stukjes (2 bij 2 ongeveer, al maakt het niet zoveel uit) en rooster een half uurtje op 180 graden Celsius. Als de pompoenblokjes zacht even de staafmixer erdoor en klaar is je pompoenpuree.

Kan je daarna meteen deze heerlijke zoete, kruidige pompoen kruidkoek maken :)

 

 

Nodig: 

300g volkorenmeel
3/4 tl zout
1 1/2 tl bakpoeder
1 el koekkruiden (ik gebruikte zelfgemaakte koekkruiden)
325g pompoenpuree
120g honing
3 el lijnzaad
150ml warm water
75g rozijnen

Hoe maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  2. Meng het volkorenmeel, zout, bakpoeder en koekkruiden in een grote kom.
  3. Meng in een andere kom de pompoenpuree, honing, lijnzaad en warm water totdat alles goed gemengd is.
  4. Schep de natte ingredienten door de droge totdat alles goed gemengd is.
  5. Voeg de rozijnen toe en schep door.
  6. Schep het beslag in de cakevorm en bak in 50-60 minuten goudbruin en gaar. De koek is gaar als een satéprikkker er schoon uitkomt.

Geeft 10-12 plakken. 
Is goed in te vriezen. 

Leave a Reply