Probeer het eens, als je aan iemand vraagt: ‘Goh wat zou ik eens bakken?’ 99% kans dat als dit een Nederlander is die persoon zegt appeltaart. Tenminste dit gebeurt altijd in mijn omgeving. Nu vind ik zelf een appeltaart zelf niet echt spannend als je ook witte bonen koekjes of courgette-muffins kan bakken, maarja soms wil je een goede indruk maken en wat doe je dan? Deze heerlijke gezondere appeltaart bakken!
Maar dit zou de Bakparade niet zijn als ik de appeltaart niet iets gezonder zou proberen te maken. Ik besloot de roomboter te vervangen voor kwark om de taart zo wat lager in energie te krijgen en ik besloot de bodem te maken met een combinatie van volkoren meel en havermout.
Het deeg is wat moeilijker te verwerken, maar als je het deeg tussen twee stukken plastic uitrolt komt het helemaal goed!
Gezondere Appeltaart
Nodig
100g volkorenbloem
70g havermout
5g bakpoeder
110g kwark
80g basterdsuiker
1 ei, geklutst
250g appels
25g suiker
25g rozijnen of cranberries
1 tl citroensap
1 tl koekkruiden (ik gebruikte zelfgemaakte koekkruiden)
Hoe maak je het
1. Wel de rozijnen of cranberries in heet water.
2. Meng de suiker en bloem in een kom. Roer de helft van het ei en de kwark erdoor.
3. Kneed het deeg zo snel mogelijk tot een samenhangend geheel en zet weg in de koelkast.
4. Schil de appels en snijdt ze in kleine blokjes. Meng de appels, koekkruiden, suiker, goed uitgelekte rozijnen/cranberries en citroensap in een kleine kom en zet weg.
5. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed de bodem van twee kleine springvormen met bakpapier en vet de ringen in.
6. Haal 1/3 van het deeg af en leg opzij. Rol ongeveer 1/3 van het deeg uit tussen twee vellen plasticfolie of op een goed bebloemde oppervlakte. Zet de springvormen ondersteboven op de het deeg en snijdt met de springvormen als leidraad een cirkel uit. Leg de deegcirkel in de springvorm. Rol vervolgens de restjes deeg uit en snijdt lange strook uit op de zijkant van de springvormen de bekleden, je hoeft dit niet in een keer te doen, je kan ook twee stroken aan elkaar plakken door het deeg met je vingers aan te drukken.
7. Verdeel het appelmengsel over de springvormen.
8. Maak reepjes van het resterende deeg door er lange stroken van te snijden, leg de stroken kruislings op de taart zodat je een raster krijgt.
9. Bestrijk de taart met de rest van het ei (je hoeft niet al het ei te gebruiken).
10. Bak de taart 25-30 minuten in de oven op een rooster iets lager dan het midden goudbruin.
11. Laat 10 minuten afkoelen en ga dan met een mes langs de rand van de springvorm om de korst los te maken, maak dan pas de klem van de springvorm los!
Geeft 2 mini appeltaarten
Dit recept werd eerder gepost op 23 september 2010; de foto’s en het recept zijn geüpdatet op 23 januari 2021.
marleen
Hoi,
ik heb deze taart net gemaakt en hij is wel gelukt. Het deeg was bij mij alleen niet plakkerig maar juist een beetje droog. Hij is bruin uitgevallen omdat ik er speculaaskruiden doorheen heb gestrooid.De taart heeft wel een goede structuur maar ik vind m zelf een beetje te veel naar brood smaken en niet naar taart. Denk dat het komt door het volkorenmeel. Volgende probeer ik m denk ik met speltbloem ( gezonder dan tarwe! en zelfs lekkerder)
Marleen
OJa, hij was bij mij na 40 minuten al aardig gaar! heb m toen op lagere stand afgebakken met alumniumfolie erover, anders zou hij aanbranden…
Anonymous
Hey ,
Ik lees vaak op je blog. Bedankt voor alle leuke recepten :) . Zou deze taart graag bakken voor m’n verjaardag maar moeders lust geen kwark of yoghurt , heb je een idee waardoor ik dat kan vervangen (in het geval je dit leest) ?
groet,
Klaasje
De Bakparade
Hoi Klaasje,
Dankjewel voor je lieve reactie :)
In dit recept zou je de kwark door boter kunnen vervangen, wat natuurlijk een beetje het hele idee achterhaalt van het gezonder maken, maar als je zou ook zo ligt mogelijke smeerhalvarine kunnen gebruiken (dit is volgens mij 24light) dan is het kwam calorieen en vet al een stuk lager.
Maar ik denk dat je het ook best met de kwark zou kunnen maken, je proeft er namelijk helemaal niks van! En je kunt altijd voor de zekerheid wat extra kaneel/koekkruiden door het deeg doen om helemaal zeker te zijn!
liefs Inge
Anonymous
Geweldig, je recepten, Inge. Maar ik mis in dit recept de havermout?
Marianne
De Bakparade
Nee hoor marianne, is het 2e ingredient ;)
Anonymous
Hey, ik kwam bij toeval dit recept tegen ;-) Was op zoek naar een appeltaart met havermout. Nu ben ik niet zo’n ervaren bakster, maar in de werkbeschrijving kom ik nergens tegen wanneer je nu de havermout toevoegd. Zelf denk ik bij punt 2, hoor graag of dit ook klopt.
Groetjes Karin.
De Bakparade
Je hebt helemaal gelijk! Door de bloem roeren
Talitha
Zou je ook de suiker nog kunnen vervangen door iets? Of niet?
Door honing of zelfgemaakte appelmoes misschien?
De Bakparade
Het is moeilijk om vloeibare vervanger voor suiker te gebruiken… Ik kan je niet zo goed helpen, buiten dat je misschien zoetstof of stevia bakblend zou kunnen gebruiken…
Anonymous
Proef je de kwark niet?
De Bakparade
Nee :)
Anonymous
Ik heb hem gebakken vandaag, met honing… Ik doe er dan een hand paneermeel door heen en wat paneermail op de bodem, dat neemt het vloeibare gebeuren lekker op:) Hij is heerlijk, de korst alleen wel een beetje taai… Heb ik dan wat verkeerd gedaan of is dat sowieso als je met kwark bakt?
De Bakparade
@ Anoniem,
Weet je wat je ook kan doen? Een el custardpoeder op de bodem, neemt ook vocht op en krijg je lekkere vanille smaak :)
Het is inderdaad zo dat vetvrij gebak altijd een beetje taai is…
Sandra
Ik heb nu 2 keer geprobeerd om deze taart ook zonder suiker te maken. Eerste keer vervangen door appelstroop: geen succes. Vandaag de 150 gr suiker voor de bodem vervangen door 150 gr gehakt dadels (bij het hakken alvast 50 gr bloem toegevoegd tegen het plakken). Deze is echt super goed gelukt! Door de dadels voeg je geen extra vocht toe, maar wel het volume en zoetigheid.
In de vulling hoeft natuurlijk helemaal geen suiker. Appels en rozijnen zijn lekker zoet van zichzelf (van mij mogen er wel wat meer rozijnen door). Ook heb ik er 50 gr gehakte noten aan toegevoegd. De custard heb ik weggelaten. Was ook niet nodig.
Bedankt voor alle inspiratie!
Sandra
Anonymous
Taart gemaakt met de vijgen in het deeg. Voor de vulling honing toegevoegd en 50 gr hazelnoten en 50 gr amandelen.
Taart goed gekeurd door vrouw en kinderen. Zonder suiker en toch een lekkere taart ! Mooi recept.
Larissa
Lekker! Inderdaad broodachtig misschien ook goed te maken in een rol. Maar perfect winters gezond tussendoortje. Ik heb er banaan ingedaan naast de appels en wat gedroogde cranberry’s ( gewoon wat ik nog in huis had liggen). Onderin tegen het vocht een oud broodje in stukjes gesneden, dat werkte perfect!. Dankjewel!
Linda
Gisteren gemaakt met twee suikervervangers. Stevia kristalpoeder door de appels en dadelsuiker door het deeg. Ik had de taart aan vijf vrouwen en één man gevoerd en op één iemand na viel hij bij iedereen in de smaak. Het deeg was een beetje aan de droge kant en daardoor had ik eigenlijk geen custardpoeder hoeven gebruiken, maar dan weet ik dat voor een volgende keer.
Gerry/Gewoon Lekker Ggewoon
Hoi Inge, ik heb wel een keer de suiker vervangen door appelmoes, is óók al gezonder. De boter in mijn recept kan ook kokosvet zijn. Helemaal hip!
http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2012/09/appeltaart-voor-harde-werkers.html
Inge
Ohhh dat klinkt goed :)
Patricia
Hoi Inge,
Zou het een idee zijn om in de bodem in plaats van kwark banketbakkersroom te doen?
Inge
Hoi Patricia, ik kan je niet 100% zeker beloven dat dat zou werken, maar ik heb zo’n vermoeden van wel.