Zelfgemaakte Vegan Bitterballen

posted in: Hoofdgerecht, Snacks, vegan, vegetarisch | 3

bitterbal1-min

Bitterballen. De ultieme Nederlandse lekkernij. De lekkernij waar je menig Nederlander ‘s nachts wakker voor mag maken.
Maar ook die snack waar ik nooit een vegetarische variant van tegen kom, en wat is dat jammer want wij vegetariërs willen ook wel eens zo’n lekker knapperig balletje gloeiend hete ragout snoepen. Maar wees gerust mede-vegetariërs (en niet-vegetariërs) je kunt ze dus zelf maken. Maar wees gewaarschuwd het is een echte zaterdagactiviteit (oftewel het duurt lang om te maken) en je krijgt hele vieze handen. Neem je die tijd en die vieze voor lief, dan heb je wel een zak met zo’n 50 bitterballen in de diepvries liggen, zodat je nooit meer bitterballoos op een feestje (in eigen huis) hoef te zitten.

 

bitterbal2-min

Nodig:

60g plantaardige margarine
60g bloem
400ml bouillon
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
400g champignons, heel fijn gesneden
75g spinazie, fijngehakt
1 tl tijm
50g maizena
180ml water
paneermeel
bloem

Hoe maak je het: 

  1. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak de ui even kort aan.
  2. Voeg de champignons en de knoflook toe en bak totdat de champignons mooi bruin zijn.
  3. Voeg de spinazie toe en laat even slinken.
  4. Roer de tijm door het champignon-spinazie mengsel. Mocht er nog vocht in de pan zitten, giet dit dan af. Check of het mengsel fijn is, zo niet hak het dan nog wat meer fijn. Laat het mengsel afkoelen.
  5. Maak ondertussen de roux. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem.
  6. Als de boter gesmolten is voeg je in 1 keer de bloem toe en bak een paar minuten aan.
  7. Voeg de bouillon scheutje voor scheutje toe. Je voegt een scheut toe en roert tot alle bouillon opgenomen is (een beetje a la risotto), voeg dan weer een scheut toe. Herhaal totdat alle bouillon opgenomen is en laat dan nog een paar minuten koken.
  8. Roer dan het champignon-spinazie mengsel door de roux.
  9. Schep het mengsel in een schaal en laat een aantal uur opstijven in de koelkast.
  10. Bekleed een snijplaat met plastic folie. Maak je handen vochtig en neem 1 eetlepel van het champignon-spinaziemengsel, rol er een balletje van en leg op het plastic folie, herhaal totdat alles op is.
  11. Zet de balletjes in de diepvries totdat ze een beetje bevroren zijn, dat maakt het paneren dadelijk makkelijker.
  12. Zet 3 schaaltjes neer: 1 met bloem, 1 met de maïzena gemengd met water en 1 met het paneermeel.
  13. Neem een balletje en haal het door de bloem, door het maïzena papje, paneermeel, nogmaals maïzena en nogmaals paneermeel. Herhaal dit met alle bitterballen en leg ze terug in de diepvries.
  14. Het beste en mooiste resultaat krijg je uiteraard als je de bitterballen frituurt. Als je net als ik geen frituurpan hebt, dan kan je ze ook nep frituren in een koekenpan met een flinke laag olie. Bak de bitterballen in 5-8 minuten goudbruin, knapperig en warm.Geeft ongeveer 40 bitterballen.
    Recept is aangepast van het recept van Eating with the Rabbits 

3 Responses

    • Inge

      Ahh dat is inderdaad jammer, maar je zou ook de champignons voor iets anders kunnen vervangen wat je wel lust, courgette bitterballen, aubergine bitterballen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.