Hoe kun je meer groenten eten?

posted in: Informatie | 4

easelly_visual

 

1. Wacht niet tot het avondeten voordat je met je groenten begint. Ook je lunch en zelfs je ontbijt kan groenten bevatten.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een groene Smoothie als ontbijt?  Of een omelet met wat gebakken champignons en paprika erbij? Of misschien wat wortel in je havermout, met heerlijke ovengebakken wortelhavermout?
En voor je lunch kun je misschien denken aan de restje van je avondeten (heerlijk) of neem wat soep mee in een thermosfles of een heerlijke
quinoa salade? Of als dat niet lukt, lekker wat plakjes komkommer op je boterham kaas of pindakaas.

2. Eet groenten als tussendoortje. Neem wat in plakjes gesneden komkommer, reepjes paprika, cherrytomaatjes of snackworteltjes mee.

crudite-with-ranch-dip

3. Neem meer groenten bij je avondeten. Als je aardappelen, groenten, vlees eet zorg er dan voor dat je er ook nog salade bij eet.
Of maak eens een roerbakschotel of quinoa met groenten en zorg ervoor dat je veel meer groenten dan de quinoa, rijst of noedels hebt, je zit even vol, maar je hebt toch je groentjes binnen.
Hak de groenten heel erg fijn en ”verberg ze in de tomatensaus” en overigens is tomatensaus natuurlijk ook groenten!
Of maak een pan soep met lekker veel groenten.

4. Zorg ervoor dat je groenten leuk zijn :)

5. Neem eens een groentensapje. Hoewel het beter is om je groenten te eten, lukt het je niet helemaal dan kan groentesap bijdragen.

Heb jij nog tips om meer groenten te eten?

Hoeveel groenten eet jij per dag?

 

 

4 Responses

 1. Vale

  hoi Inge,
  ik vroeg me af: waarom vind jij dat het beter is om groente te eten dan te drinken?
  gaat dat puur om het kauwen?
  of bedoel je met groentesap echt het sap uit de sapcentrifuge en dus zonder de vezels?
  ik drink namelijk iedere dag groentesap, maar dat zijn eigenlijk groentesmoothies, dus met stukjes en alle vezels bewaard en ik ging er zelf vanuit dat dit even goed was als ‘gewoon’ groente eten..

  liefs,
  Vale

  • Inge

   Hoi Vale, antwoord op je vraag.
   Sap uit een sapcentrifuge is inderdaad minder goed omdat er weinig vezels in zitten, wat dat betreft is een smoothie inderdaad veel beter. Maar het heeft
   ook heel veel met kauwen te maken. Kauwen heeft een aantal positieve eigenschappen, enerzijds begint de vertering van je eten al in je mond en dat mis je dus
   bij drinken, anderzijds heb je als je kauwt eerder verzadiging, eerder het gevoel dat je vol zit. Denk maar je kan een glas sinaasappelsap drinken en totaal niet vol zitten, maar als je 2 sinaasappels eet met evenveel kcal zit je toch veel voller en je doet er veel langer over. Het probleem met drinken is dat je zonder je lichaam het gevoel te geven dat het energie binnenkrijgt toch heel veel energie binnenkrijgt. Hopelijk heb ik het zo goed uitgelegd?
   Inge

 2. Marloes

  En voor de zoetekauwen onder ons kan je ook heel makkelijk groente in een taart verwerken. Bietjes, courgette, wortel en pompoen lenen zich daar prima voor. Moet je natuurlijk wel een beetje op de suiker letten, maar daar is makkelijk om heen te werken.

  • Inge

   Inderdaad goede tip, ik heb ook een heleboel recepten met groenten in baksel hier op de blog staan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.