Vegetarische Nachos met Tempeh

posted in: Uncategorized | 0

Zoals ik jullie al eerder vertelde heb ik me tot doel gestel een aantal lekkere recepten met tempeh in mijn repertoire te krijgen in 2020. Zo maakte ik eerder de heerlijke tempeh stoof en niet veel later had ik weer een voltreffer. Deze heerlijk tempeh nachos.

Tijdens mijn studententijd at ik vaak nachos. Het was een heerlijke schotel gemaakt met nachos, een dikke laag zure room, sweet chili saus en heel veel kaas. Deze nachos zijn een ge├╝pgrade versie van die nachos. We maken een heerlijk kruidig mengsel met tempeh, tomaat, paprika en specerijen. Ik maakte mijn eigen nacho chips uit tortillas (ik gebruikte zelfs zelfgemaakte tortilla wraps). Dat is heel makkelijk, je hoeft alleen de wraps in driehoekjes te snijden en dan 10 minuutjes in de oven te bakken, maar als het je te veel werk is kan je ook nacho chips of tortilla chips uit de winkel gebruiken. Het tempeh mengsel verspreiden we over de nacho chips en besprenkel we met lekker veel kaas. Even in de oven en je hebt een heerlijke en ook nog redelijke gezonde nacho schotel voor twee.

Nodig:
200g tempeh, in kleine stukjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
200 tomaten, grofgehakt
1 grote paprika, in kleine stukjes
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl komijnpoeder
1/4-1/2 tl chilipoeder
Nacho chips of 4 middelgrote tortillas in driehoekjes
160g zwarte bonen
Geraspte kaas
2 lente-uitjes, in ringetjes
evt guacamole of zure room

Hoe maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Besmeer de tortilla driehoekjes met een beetje olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 5 minuten, draai om en bak nogmaals 5 minuten. Houd ze de laatste paar minuten goed in de gaten, ze gaan heel snel van goudbruin naar verbrand. Haal uit oven en laat op een rooster afkoelen.
  3. Verwarm een pan met een scheutje olijfolie. Bak de knoflook 1 minuutje.
  4. Voeg de tempeh toe en bak 5 minuutjes.
  5. Voeg de kruiden toe en bak 1-2 minuten mee.
  6. Voeg de tomaat en paprika toe en bak 5 minuutje.
  7. Leg de nachos (zelfgemaakt of uit een zak) op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het tempeh mengsel en dan de zwarte bonen erover. Het kan zijn dat je wat tempeh over houdt, je wilt een mooi laagje tempeh over de nachos maar niet zo veel dat de nachos zompig worden. Bestrooi met de kaas.
  8. Zet de nachos met de tempeh 10 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.
  9. Verdeel de lente-uitjes en de guacamole/zure room over de nachos.

Genoeg voor 2 personen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.