Scrambled Tofu

Ik weet nog dat ik de eerste keer tofu at, bah wat vond ik het vies een smaakloos sponsje zonder textuur. Maar ik heb inmiddels geleerd dat tofu heerlijk kan zijn, je moet het alleen lekker maken! Dat deed ik al eerder met ketjap en kerrie en in de oven gebakken.
Maar deze variant met een heleboel kruiden is weer heel anders; anders bereidt, andere kruiden; andere smaak; andere textuur.
Een echte toevoeging aan het repertoire dus! Wij aten het met gepofte aardappel en salade, maar het is ook heel lekker als ontbijt met een geroosterde boterham of op een broodje.

In dit recept gebruik ik kala manak. Kala manak wordt ook wel zwart zout genoemd en het bevat een beetje sulfaat. Omdat het sulfaat bevat ruikt en proeft het naar ei. Er is echter een grote MAAR. Als je het verwarmt dan verdwijnt de eiige smaak, je kan het dus pas toevoegen als je het gerecht gaat opdienen. Kala manak kan je bij de meeste Aziatische supermarkten kopen. Mocht je geen kala manak ik huis hebben en geen zin hebben te kopen dan kan je uiteraard ook gewoon zout gebruiken.

Scrambled Tofu

 

Nodig:

1 ui, gesnipperd
300g tofu
150g paprika, in blokjes
snuf cayenne peper
1/4 tl paprikapoeder
1/2 tl tijm
1/2 tl kerrie
1/4 tl zwarte peper
1/4 tl kala namak (ook wel zwart zout genoemd)
100g spinazie

Hoe maak je het:

1. Neem de tofu uit de verpakking, vouw een theedoek eromheen en dep de tofu droog.
2. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze zacht is.
3. Voeg de paprika, tofu en kruiden (met uitzondering van de kala namak) toe en bak ongeveer 5 minuten. De tofu verkruimel je met je handen in de pan.
4. Voeg de spinazie toe en verwarm totdat de spinazie geslonken is.
5. Bestrooi met de kala namak voor het serveren.

Geeft 2 porties

Aangepast van Fat Free Vegan
Recept is aangepast op 20-09-2020, oorspronkelijk recept 05-05-2014. 

10 Responses

 1. Kopka

  Lijkt me heerlijk. Mag ik vragen waarom de voeingsgist erin moet en in welk stadium dit moet gebeuren?

  Groet Kopka

 2. Lauren

  Lijkt me lekker en zal ik eens maken.
  Ik wist niet wat voedingsgist was dus even gegoogled en ik lees dat er ook mveel vit. B inzit. Aangezien ik nauwelijks brood eet kan dit vor mij een goede extra bon van vit. B zijn. Op het lijstje voor de natuurwinkel dan maar

 3. Yvonne

  Hey!
  Wat is dat voedingsgist en wat doet het precies in/met het gerecht? Ik kom het wel eens vaker tegen in recepten, maar ken het helemaal niet. Laat het meestal gewoon weg… hehe.

  Groetjes en bedankt voor je leuke recepten!

  Yvonne

 4. De Bakparade

  @ Kopka en Yvonne

  Je mengt het voedingsgist samen met de kruiden. De functie van het voedingsgist is dat het een soort hartige/zoutige/kazige smaak en gerechten geeft die erg lekker is en het is héél gezond, bevat veel vitamine b12 wat heel goed is als je vegan/vegetarier bent..

 5. Bo

  Hoi iedereen,

  Wat een leuk recept Inge, ik zal het morgen uitproberen!

  Kortgeleden heb ik edelgist ontdekt en wat een verrijking! Het is raar spul, maar omdat ik geen kaas eet en weinig/geen zout gebruik is het een heerlijke toevoeging voor diverse gerechten.

  Ik keek net even op de verpakking (merk: Natufood) en in die van mij zit geen vitamine B12. Alleen B 1, 2, 3 en 6. Volgens dit artikel (http://blog.fatfreevegan.com/2011/10/what-the-heck-is-nutritional-yeast.html) moet het worden toegevoegd door de fabrikant. Dus er bestaan wel merken met vitamine B12 er in, maar het is niet ‘van nature’ zo. Als je dit belangrijk vindt, altijd even de voedingswaarde bekijken dus.

  Ook lees ik op de verpakking (en op diverse websites) dan edelgist slecht tegen verhitting kan. Misschien kan je het daarom beter helemaal aan het eind van de scramble toevoegen? Of zelfs pas aan tafel…?

  Groetjes

 6. De Bakparade

  @ Bo

  Wat een goede tips! Voor mij maken de vitamines niet super veel uit, omdat ik wel af en toe kaas en zuivel eet. Maar het is inderdaad voor vegans wel heel belangrijk.
  Op mijn verpakking stond niks over niet tegen verhitting kunnen, maar ik verwacht geen verschil in smaak als je pas op het laatst erbij doet..

 7. cieltje

  Ik heb wel eens gelezen dat je tofu eerst moet “uitpersen”. Dat doe je door het blok eerst goed droog te deppen, daarna goed inpakken in een ‘n schone theedoek en onder druk ‘n nachtje in de koelkast te laten staan. Doordat de tofu nu veel droger is, neemt hij heel gemakkelijk de smaken op. Leg het blok daarom een tijdje in een marinade en je hebt heel veel smaak ín het blok zitten, waardoor je geen “stopverf” meer eet.

 8. Nathalie

  Oe lekker klinkt dit zeg! Zeker een goed idee als ontbijt, scrambled eggs maar dan vegan, yum! Ik scramble de tofu altijd door noodles of ‘nasi’, lekker met sojasaus en kruiden. Heerrrrlijk!

 9. Noor

  Klinkt goed!
  Ik ga deze vanavond proberen. Ik vervang wel de champignons met gegrilde aubergine. Ik zal het serveren met bulgur met cashews en blanke rozijnen. Ben benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.