De beste zelfgemaakte falafel

Ik weet niet onder welke steen ik geleefd heb. Maar ik, die al 15 jaar vegetarisch eet, had een lock-down nodig om voor de eerste keer zelf falafel te maken. En wat heb ik een spijt dat ik het niet eerder deed. De falafel die je in de winkel koopt? Die heeft niks te maken met ‘echte’ falafel! Deze zelfgemaakte falafel is niet droog en compact zoals de falafel uit de winkel. Hij is luchtig en knapperig. En je maakt deze falafel ook nog eens voor een fractie van de prijs van de falafel uit de winkel!

Zelf falafel maken kost natuurlijk wat meer tijd dan een pakje in je winkelkarretje gooien. Maar je kan de balletjes super makkelijk invriezen. En als je ze vervolgens wil eten kun je ze bevroren en al in de oven afbakken. Dan heb je in een half uurtje heerlijk zelfgemaakte falafel op tafel staan. Dus doe je zelf een plezier en verdubbel of verdrievoudig dit recept en je hebt voor een aantal keer heerlijke goedkope, gezondere zelfgemaakte falafel.

ps. Mocht je nog tips nodig hebben over hoe in te vriezen? Ik schreef er een hele post over: +25 dingen die je kan invriezen

zelfgemaakte falafel

Nodig:

300g ongekookte kikkererwten
2 tenen knoflook
flinke hand peterselie
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1/2 tl gerookt paprika poeder
1 tl zout
3 el meel

Hoe maak je het:

  1. Doe de kikkererwten in een grote kom en zet de kikkererwten onder water. Zorg ervoor dat de kikkererwten ruim in het water staan, ze nemen flink wat water op. Laat de kikkererwten een dag weken in de koelkast.
  2. Doe de kikkererwten samen met alle ander ingredienten in een keukenmachine en pulseer totdat het een redelijk fijn mengsel is. Let op je maakt geen hummus, dus er mogen nog wat stukjes in zitten.
  3. Zet het mengsel een half uur in de koelkast.
  4. Vorm balletjes van het mengsel, dit gaat het makkelijkst door gebruik te maken van een diepe eetlepel, dan krijg je mooie gelijke balletjes.
  5. Bereiden in de oven: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de balletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel ze met wat olijfolie. Bak de falafel in ongeveer 25-30 minuten goudbruin, draai ze halverwege om.
  6. Bereiden in een pan: Verwarm een koekenpan met een flinke laag olijfolie op middelhoog vuur. Bak de falafel balletjes 1 minuut, draai om en bak 30-60 seconden. Laat de falafel uitlekken op keukenpapier. Let erop dat je niet te veel falafel per keer in de pan doet, je moet de balletjes voorzichtig omdraaien en dat gaat niet als er te veel in de pan liggen.

Geeft 4-6 porties falafel. 
Je kunt de balletjes heel goed ongebakken invriezen. Je kunt ze vervolgens bevroren in de oven afbakken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.