Muhamarra

posted in: Dips en spreads | 0

Nog niet zo lang geleden at ik voor eerste keer muhammara bij vrienden thuis. Ik weet nog dat ik dacht wat een gekke combinatie paprika, walnoten en granaatappel? Zou dat nou lekker zijn? En ja dat bleek heel erg lekker te zijn. Heerlijke rokerige gegrilde paprika’s met romige walnoten en zoete granaat. Het is een top smaakcombinatie! Ik ben er sindsdien dol op en eet zeker een bakje per week leeg. Maar muhammara die je koop in de winkel zit in een heel klein plastic bakje en dat vind ik super zonde al die plastic die je weggooit voor met 200g muhammara.

Dus besloot ik het op een dag zelf te proberen te maken. En dat zelf maken bleek verbazingwekkend simpel te zijn. Alleen de paprika’s grillen en van hun velletje ontdoen is even wat werk. Maar ik doe vaak 10 paprika’s in een keer, waarna ik de paprika’s die ik niet direct gebruik om muhammara te maken invries (ja je kan bijna alles invriezen: 20+ dingen die je kan invriezen)

En ik beloof je de zelfgemaakte muhammara is zeker net zo lekker als die uit de winkel, misschien nog wel lekkerder :)

Muhammara is heerlijk op brood, als dip met bijvoorbeeld pesto zuurdesemcrackers (zoals op de foto) of in een wrap met zelfgemaakte falafel. 

 

zelfgemaakte muhammara

 

Nodig:

3 rode paprika’s, gehalveerd zonder zaadlijsters en zaadjes
2-3 el granaatappelsiroop
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl zout
1/4 tl rode peper vlokken
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
2 el citroensap
3 el paneermeel
50g walnoten

Hoe maak je het:

  1. Leg de paprika’s op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet de paprika’s onder de grill van de oven en rooster de paprika’s totdat het velletje rondom zwart geblakerd is. Haal de paprika’s uit de oven en doe ze in een afgesloten plastic zak of doe ze in een kom die je afdekt met plasticfolie. Laat de paprika’s zo 15-30 minuten staan.
  2. Haal de paprika’s uit de plastic zak of kom en haal het velletje eraf, dat zou nu heel makkelijk moeten gaan.
  3. Doe de paprika’s samen met de granaatappelsiroop, komijn, zout, rode peper vlokken, olijfolie en citroensap in een keukenmachine en pulseer tot alles redelijk fijn is.
  4. Voeg het paneermeel en walnoten toe en pulseer totdat alles gemengd is.  Proef en breng op smaak extra granaatappelsiroop, citroensap en zout als dat nodig is.

Bewaar de muhamarra in een luchtdichte bakje in de koelkast. Het blijft 3-5 dagen goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.